Aromatyczne ziemniaki z dodatkami – odkryj nowe pomysły na dodatki do obiadu!

Mariusz Siwko
01.06.2020

W mundurkach, tłuczone, puree... Ziemniaki mogą przybierać różną postać. Jednak warto nieco poeksperymentować i przygotować to warzywo w zupełnie inny sposób. Oto sprawdzone przepisy na pyszne ziemniaki w nowym wydaniu!

Ziemniaki z pikantnym mięsem mielonym

Ziemniaki i mięso mielone to duet idealny. Na dodatek przygotowanie dania jest bardzo proste i mało czasochłonne. Ziemniaki z mięsem mielonym mogą występować solo lub jako dodatek do bardziej treściwego obiadu. Jak przygotować pieczone ziemniaki z mięsem mielonym? Przepis jest prosty, a proporcje składników mogą być dowolne. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać i ile osób spotka się przy stole na którym pojawi się przygotowane danie.

Chcąc przygotować ziemniaki z mięsem mielonym, warzywa te należy piec w mundurkach, dlatego nie trzeba ich obierać, a jedynie dokładnie umyć i następnie gotować przez około 20 minut. Następnie przekroić wzdłuż na dwie połówki. A teraz czas na mięso mielone. Trzeba je dokładnie wymieszać ze 125 ml wody i zawartością opakowania WINIARY POMYSŁ NA… Spaghetti po bolońsku. Podsmażona cebulka i starty ser doskonale udekorują wierzch takiego dania!

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Pieczone ziemniaki z boczkiem i z żółtym serem to pyszne i sycące danie, które każdy z nas może przygotować. Uzupełnieniem pieczonych ziemniaków będzie aromatyczny sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem. Do przygotowania dania będziemy potrzebować następujących składników:

Przygotowanie ziemniaków nie wymaga zbyt dużych zdolności kulinarnych, a może stać się daniem popisowym podczas np. podczas rodzinnego obiadu. W pierwszej kolejności należy nieobrane ziemniaki naciąć w poprzek (ale nie do końca) w odstępach około 0,5 cm. W powstałe szparki wkładamy cienkie plasterki masła lub skrapiamy olejem. Ziemniaki układamy w brytfance i pieczemy do zarumienienia.

Następnie kroimy boczek w małą kostkę i smażymy na patelni. A teraz czas na sos majonezowo-czosnkowy. Warto użyć gęstego majonezu (np. majonez Dekoracyjny WINIARY) i jogurtu greckiego, które zapewniają odpowiednią konsystencję. Gdy ziemniaki będą już gotowe, wystarczy tylko obsypać je małymi skwarkami i podawać z sosem oraz szczypiorkiem. Pieczone ziemniaki z boczkiem to danie, które idealnie smakuje z mixem sałat, mizerią, surówką, a także z grillowanymi warzywami. Może być również uzupełnieniem kotletów schabowych, mielonych lub z piersi kurczaka.

Przygotowując pieczone ziemniaki warto pamiętać o tym, że czas ich przygotowania zależy głównie od wielkości warzyw. Ich uniwersalny smak sprawia, że mogą stanowić apetyczną bazę dla wielu dodatków. Warto więc eksperymentować w kuchni i łączyć ulubione składniki tak, aby móc cieszyć się różnorodnością przyrządzanych na ich podstawie dań!

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie