Masło orzechowe uchodzi za wyjątkowo niezdrowy produkt spożywczy. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie, aby gościło w ich kuchni. Warto natomiast wiedzieć, że taka opinia jest grubym nadużyciem. Owszem, masło orzechowe jak najbardziej może być zdrowe, co wyjaśniamy w naszym poradniku.
Wszystko zależy od składu masła
Masło orzechowe masłu orzechowemu nierówne. To, co znajduje się w sklepach spożywczych, częściej przypomina krem orzechowy, do którego produkcji stosuje się ogromne ilości cukru stołowego.
Tymczasem prawdziwe masło orzechowe nie potrzebuje dodatku cukru i jest produkowane wyłącznie z orzechów – najczęściej laskowych, nerkowca, ziemnych, arachidowych lub kokosowych.
Cenne składniki zawarte w maśle orzechowym
100% masło orzechowe dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Warto tutaj wspomnieć przede wszystkim o witaminie E, kwasach omega-9, jak i licznych związkach mineralnych.
Masło może stanowić atrakcyjny dodatek do diety. Jest smaczne, wartościowe, a przy tym odpowiednie również dla wegan i wegetarian. Uważać muszą natomiast osoby mające uczulenie na konkretny gatunek orzechów, na przykład arachidowe – w takim przypadku koniecznie trzeba przeczytać skład danego masła.
Oczywiście nie przesadzamy z częstotliwością jedzenia masła orzechowego
Pomimo tego, że masło orzechowe zrobione wyłącznie z orzechów jest produktem, który można uznać za zdrowy, to musimy pamiętać o jego wysokiej kaloryczności oraz sporej zawartości tłuszczu roślinnego.
Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej lub masz tendencję do tycia, to sięgaj po 100% masło orzechowe tylko okazjonalnie, na przykład raz w tygodniu.