W domu każdego faceta szczególne miejsce powinien zająć barek z alkoholami. Nawet, jeśli nie pijesz, to Twoi goście z pewnością będą mieli ochotę na coś mocniejszego. Zastanawiałeś się na pewno, co im wtedy podać. A myślałeś, w jakiej formie? Właśnie – to naprawdę kluczowe zagadnienie. Powinieneś więc zaopatrzyć się w odpowiednie szkło barowe i przede wszystkim poznać zasady jego używania. Oto krótki poradnik.
W czym podawać wódkę?
Tutaj nie ma żadnej tajemnicy – czystą wódkę podajemy w kieliszkach o pojemności od 30 do 60ml. Zwróć jednak uwagę na rodzaj samego kieliszka. Jeśli ma nóżkę, to serwujemy w nim wódki gatunkowe, koniecznie w temperaturze pokojowej. Do płaskich kieliszków nalewamy natomiast zmrożoną wódkę czystą.
W czym podawać whisky?
Do podawania whisky służą specjalne szklanki, określane mianem tumbler lub old fashioned. Swoją budową przypominają walec i posiadają bardzo grube dno. Klasyczną whisky należy podawać w naczyniu o pojemności od 150 do 200ml. W takich szklankach możesz też serwować koktajle, drinki i alkohole wzbogacone kostkami lodu.
W czym podawać brandy?
Szlachetny alkohol wymaga odpowiedniej atencji i szczególnego typu szkła barowego. Idealnie nadają się do tego kieliszki z pękatą czaszą, do których nalewamy alkohol w takiej ilości, aby nie przekroczyć 1/4 wysokości. W ten sposób brandy będzie powoli i dostojnie uwalniać swój aromat.
W czym podawać drinki?
Są dwa rodzaje drinków: short drinki i long drinki. Te pierwsze podajemy w kieliszkach o rozszerzającej się czaszy i krótkiej nóżce – świetnie nadają się one do np. Martini. Long drinki natomiast należy serwować w smukłych i wysokich szklankach o pojemności od 150 do 300ml.
W czym podawać piwo?
Najlepiej po prostu sięgnąć po mocny, masywny kufel, który musi mieć jednak wygodną rączkę. W towarzystwie powinieneś natomiast unikać szklanek, które służą do podawania piwa wyłącznie w nieformalnych sytuacjach.
W czym podawać szampana?
Szampan oczywiście „lubi się” ze smukłymi, wysokimi kieliszkami, które chronią przed zbyt szybkim wydostaniem się bąbelków. Idealna pojemność kieliszka, oczywiście nienapełnionego po brzegi, powinna wynosić od 150 do 180ml. W takiej formie podajemy też wina musujące.
Z winami jest więcej zachodu
Wina występują w wielu rodzajach i praktycznie każdy z nich wymaga innego rodzaju szkła. Jeśli podajemy wino deserowe, to sięgamy po kieliszki przeznaczone do wina czerwonego, ale o mniejszej pojemności – najlepiej około 100ml. Klasyczne, wytrawne wino czerwone serwujemy w kieliszkach o zwężanej ku górze czasze na nóżce. Mogą mieć pojemność od 180 do 250ml.
Wina białe należy natomiast podawać w kieliszkach nieco mniejszych, o pojemności od 100 do 200ml. Alkohol zawsze musi być lekko schłodzony.
Wydaje Ci się, że to przesada? Nic z tych rzeczy! Wiedza na temat szkła barowego i jego zastosowania w podawaniu różnych alkoholi jest naprawdę bardzo cenna, pozwala zabłysnąć w świadomym towarzystwie i sprawia, że jesteś dużo lepiej odbierany przez swoich gości. Warto się więc nauczyć tych kilku zasad i zaopatrzyć w odpowiednie szkło. Twój barek będzie wyglądać imponująco i klasowo!