Chcesz być „ojcem miesiąca” i postanowiłeś sobie, że będziesz codziennie przygotowywać śniadanie dla całej rodziny? W tygodniu brakuje czasu na leniwe jedzenie kanapek czy bardziej wymyślnych dań. Nasza propozycja? Owsianka? Twoi bliscy na pewno się do niej przekonają, a ta potrawa ma mnóstwo zalet.
Przyrządzenie owsianki to bułka z masłem, nawet dla osoby, która nie ma większego doświadczenia w kuchni. Zalej gotowe płatki (np. górskie) mlekiem, dodaj suszone owocu lub miód dla smaku i po dosłownie 3-4 minutach śniadanie jest gotowe.
Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, które uwalniają energię stopniowo – są zatem idealne na początek dnia, zaspokajając głód na kilka godzin. Pomagają również utrzymać stały poziom cukru we krwi, co zapobiega tzw. zjazdom energetycznym – to ważne i w szkole, i w pracy.
Błonnik, którego bogatym źródłem są płatki owsiane, wspiera trawienie i utrzymuje uczucie sytości. Dzięki temu przede wszystkim Twoje dzieci nie będą mieć pokusy sięgania po przekąski z automatu.
Płatki owsiane zawierają około 12–14 g białka na 100 g – to więcej niż większość innych zbóż. Dobrze komponują się z jogurtem, mlekiem czy orzechami, a więc kolejnymi źródłami białka. Tymczasem białko to ważny składnik odżywczy organizmu, szczególnie ludzi młodych, w tym dzieci.
Codzienne jedzenie owsianki może być nudne, dlatego poeksperymentuj z różnymi innymi formami podania. Możesz zaproponować rodzinie smoothie z płatkami, dodać je do owocowego shake’a, a w formie zdrowej przekąski do szkoły i pracy przyrządzić owsiane batony (przepis znajdziesz w Internecie).