Jakie kawy przygotujesz, używając spieniacza do mleka?

Marek Szydełko
29.11.2019

Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy. Nie trzeba być jednak profesjonalnym baristą, aby stworzyć pyszną kawę niczym z najlepszej kawiarni. Wystarczy tylko poznać dokładny sposób przygotowywania poszczególnych rodzajów kaw i zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria, takie jak spieniacz do mleka.

Włoskie kawy z pianką

Kawa to nie tylko spora dawka energii, lecz także przyjemność dla podniebienia – zwłaszcza gdy pijemy ją z dodatkiem mleka. Jakie dokładnie kawy przygotujemy z użyciem spieniacza do mleka?

Chyba najbardziej popularnym włoskim napojem jest cappuccino, którego głównym składnikiem jest espresso i spienione mleko. Często oprószone jest kakao lub cynamonem. Tajemnicą idealnego cappuccino jest kremowa pianka pozbawiona widocznych pęcherzyków powietrza. Zdaniem ekspertów powinna ona wynosić 1-2 centymetry. Do serwowania tego napoju kawowego sprawdzi się filiżanka o pojemności około 150-200 ml.

Caffe latte to kolejna kawa, która podbiła serca nie tylko Włochów, lecz także miłośników kawy w wielu zakątkach świata. Podawana jest w wysokich szklankach i często z dodatkiem słodkiego syropu. Podczas przygotowywania caffe latte bardzo ważna jest kolejność dodawania składników. Porcja espresso powinna być zalana gorącym, spienionym mlekiem. Taki efekt uzyskamy, wykorzystując spieniacz do mleka. Do caffe latte podaje się długą łyżeczkę, która umożliwi wymieszanie składników oraz ułatwi… podjadanie pysznej pianki.

Latte macchiato często mylone jest z caffe latte, dlatego warto poznać różnicę pomiędzy tymi rodzajami kaw. Oczywiście w obydwu przypadkach niezbędnym składnikiem będzie aksamitna pianka. W przypadku latte macchiato na dno wysokiej szklanki wlewa się gorące mleko, następnie mleczną piankę, a na samym końcu espresso lane po ściance naczynia. Tym sposobem uzyskujemy efektowne trzy warstwy.

Sekret baristy – jak stworzyć aksamitną piankę?

Idealna pianka na kawie powinna być kremowa i gęsta, a także pozbawiona dużych pęcherzyków powietrza, które powodują utratę smaku. Pianka nie może być zbyt mocno podgrzana – jeżeli przekroczy temperaturę 70 stopni Celsjusza, smak stanie się gorzkawy i płytki. Warto więc wcześniej schłodzić mleko, aby wydłużyć proces spieniania. Najlepiej nadaje się do tego tłuste mleko 3%.

Spieniacz do mleka to urządzenie, które pozwoli nam uzyskać idealną piankę. Mamy do wyboru m.in. trzepaczkę do ubijania piany z mleka w postaci rękojeści z drucikiem i sprężynką. Ten rodzaj spieniacza jest zasilany bateriami – wystarczy tylko go włączyć i spienić mleko do odpowiedniej konsystencji. Na początku posługiwanie się urządzeniem może sprawiać trudność.

Spieniacz ręczny z kolei przypomina duży kubek, do którego wlewamy mleko, napowietrzając je przez poruszanie tłokiem do góry i dołu. Urządzenie pozwala na precyzyjne spienianie mleka, ponadto nie musimy martwić się bałaganem – cały proces odbywa się w środku spieniacza, który potem możemy umyć w zmywarce.

Aby przyrządzić perfekcyjną kawę, potrzebny jest też automat do kawy – najlepiej taki na kapsułki. Dobrej jakości ekspresy, np. te od Nespresso, pozwalają na przygotowanie kawy jak z włoskiej kawiarni. Za pomocą jednego przycisku będziemy mogli cieszyć się znakomitą kawą, do której wystarczy już tylko dodać spienione mleko o odpowiedniej kremowej konsystencji. Cappuccino, caffe latte czy latte macchiato? Wybór należy do ciebie!

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie