Piły tarczowe i ich ostrzenie - jak dbać o podstawowe narzędzie w stolarni?

Jerzy Biernacki
29.02.2020

Piły tarczowe są niezbędnym elementem wyposażenia każdej stolarni albo tartaku. Przy ich użyciu można ciąć nie tylko drewno, ale i inne materiały, co znacznie zmniejsza ilość zaopatrzenia i nie naraża Cię na koszty. Jednak, jak każde narzędzie, również piły tarczowe z czasem ulegają deformacji - niezbędne może okazać się wtedy ich ostrzenie.

Po co ostrzyć piły tarczowe?

Piła tarczowa, to narzędzie pracy, które potrafi się zepsuć z biegiem czasu. Jak każdy przyrząd, który zaopatrzony jest w profesjonalne ostrze, pod wpływem częstego użytkowania, tarcza piły może się po prostu stępić. Tępe ostrza z kolei potrafią być niezwykle niebezpieczne dla Twojego zdrowia i życia. Nie musisz jednak odstawiać swojego narzędzia na bok lub używać go wyłącznie od czasu do czasu. Przecież właśnie po to zostało stworzone - aby ułatwić Ci Twoją pracę. Potrzebna jest jedynie odpowiednia obsługa serwisowa - ostrzenie piły tarczowej jest jednym z głównych sposobów na przedłużenie jej żywotności.

Jak naostrzyć piłę tarczową i o czym pamiętać?

Oczywiście, możesz oddać swój sprzęt do warsztatu zajmującego się naprawą i ostrzeniem pił tarczowych, ale po co, skoro możesz zrobić to na własną rękę? Aby jednak do tego doszło, powinieneś zwrócić szczególną uwagę na sprzęt, który Ci w tym pomoże. Musisz pamiętać, aby wybrać takie urządzenie, które idealnie naostrzy Twoją piłę tarczową - oznacza to, że powinieneś znaleźć ostrzarkę, która przeznaczona jest do materiału, z jakiego wykonane są ostrza Twojej piły.

Na co zwrócić szczególną uwagę podczas ostrzenia pił tarczowych?

Przede wszystkim musisz pamiętać, aby dobrać odpowiedni sprzęt ostrzący. Ostrzarka powinna być wyposażona w odpowiednie końcówki i elementy, które pozwolą na bezpieczne przeprowadzenie konserwacji. Szeroka oferta przyrządów ostrzących dostępnych w profesjonalnych sklepach, takich jak Skleptokarza.pl, a także profesjonalna obsługa, pozwolą Ci na dobranie idealnej ostrzarki. Kiedy już zabierzesz się do ostrzenia, pamiętaj, aby przyłożyć tarczę pod odpowiednim kątem. Przyczyni się to nie tylko do odpowiedniego naostrzenia Twojej piły, ale i zapobiegnie niechcianemu wygięciu się poszczególnych jej zębów. Kiedy już naostrzysz piłę, pamiętaj! Należy ją odpowiednio wypolerować i ostudzić tak, aby tarcza pod wpływem nagrzania nie została wygięta. Po takim procesie możesz cieszyć się swoją dobrze naostrzoną piłą, która da Ci komfort pracy i posłuży kolejne dni, a nawet tygodnie.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie