Jesteś facetem? W takim razie naucz się profesjonalnie rozpalać grilla

Jerzy Biernacki
14.05.2018

Grillowanie to jeden z ulubionych „sportów” Polaków. Sezon na dania z grilla rozpoczyna się już w kwietniu i trwa do jesieni. Nie da się ukryć, że jest to bardzo przyjemny sposób spędzania wolnego czasu. Obowiązek grillowania mięs i warzyw z reguły spada na mężczyzn. Jest to dziedzina kulinarna, w której facet nareszcie ma szansę się wykazać. W przeszłości zdarzały Ci się wstydliwe wpadki? Tym razem nie daj plamy. W naszym poradniku podpowiadamy, jak profesjonalnie rozpalić grilla.

Podstawowe przygotowania

Zanim zabierzesz się za rozpalanie grilla, zacznij od dokładnego umycia rusztu. Prawdopodobnie zapomniałeś to zrobić po poprzednim sezonie. Nie wolno grillować czegokolwiek na brudnym ruszcie, ponieważ zaschnięty tłuszcz psuje smak potraw, a pleśń może wręcz być groźna dla zdrowia. Użyj szczotki drucianej, a następnie umyj ruszt w misce z wodą i odrobiną płynu do naczyń.

Odpowiednia podpałka

Rozpalenie grilla bez podpałki jest oczywiście możliwe, ale na pewno będzie bardzo czasochłonne. Ułatw sobie sprawę, jednak nie wybieraj byle jakiej podpałki. Zrezygnuj z produktów na bazie benzyny, których opary mogą być trujące. Znacznie lepsza będzie podpałka parafinowa.

Pamiętaj!

Do rozpalania grilla nigdy nie używamy denaturatu czy czystej benzyny. Grozi to wybuchem, spaleniem sobie włosów i ubrania.

Ułożenie węgla/brykietu

Zawsze zaczynamy od ułożenia podpałki – warto połamać ją na kilka mniejszych kawałków i rozłożyć na całej powierzchni paleniska. Następnie układamy węgiel lub brykiet. Należy to zrobić równomiernie. Warstwa nie powinna być zbyt gruba. Zwróć uwagę, czy węgiel nie dotyka rusztu. Gdy wszystko jest gotowe, użyj długiej zapałki i roznieć ogień.

Kiedy zacząć grillowanie?

Podstawowym błędem popełnianym przez wiele osób jest rozpoczynanie grillowania przed wypaleniem się podpałki. W efekcie chemiczny zapach przenika do mięsa i psuje jego smak. Takie danie na pewno nie będzie też zdrowe. Cierpliwie poczekaj, aż podpałka się wypali, a w palenisku zostanie tylko żarzący się węgiel lub brykiet.

Pamiętaj!

Nie należy grillować na pełnym ogniu, bo to doprowadzi do spalenia produktów, które w środku wciąż będą surowe.

Proste, prawda? Zastosuj te zasady podczas najbliższego grillowania, co znacznie ułatwi Ci zadanie, a dodatkowo poprawi jakość potraw.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie