Liofilizowana żywność – jak długo jest przydatna do spożycia?

Krzysztof Jagielski
23.01.2023

Liofilizowana żywność stała się bardzo popularna w ostatnich latach i jest doskonałym sposobem na utrzymanie świeżości żywności przez długi czas. Jak każda forma produktów spożywczych, liofilizowana żywność ma określoną przydatność do spożycia. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak długo liofilizowana żywność jest bezpieczna do spożycia, jakie czynniki wpływają na trwałość żywności, w jaki sposób należy ją przechowywać, oraz jak długo zachowuje ona swoje właściwości odżywcze.

Liofilizowana żywność – co to?

Liofilizowanie jest procesem polegającym na usuwaniu wody z żywności za pomocą zamrażania i podciśnienia. Dzięki tej technice produkty szybko suszy się bez utraty właściwości smakowych i żywnościowych. Jest to zdecydowanie jedna z najlepszych ścieżek, jakie można wybrać dla spożywania wysoko wartościowej żywności. Ponadto liofilizacja jest ekologiczna i środowiskowo przyjazna, nie wymaga stosowania środków chemicznych i energii słonecznej do utrwalenia procesu suszenia.

Liofilizowana żywność stanowi dobre źródło wielu witamin i minerałów, a także błonnika i białka pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Jej zaletą jest to, że można ją łatwo i szybko przygotować — po dodaniu płynu wystarczy rozmieszać posiłek liofilizowany, po czym jest gotowy do spożycia. Żywność liofilizowaną można również użyć jako składnik do robienia sałatek, smoothie, owsianek.

Liofilizowana żywność a zdrowie

Jedzenie jest ważnym aspektem utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia, ale często brakuje czasu na przygotowanie oraz spożywanie pełnowartościowych posiłków. Rozwiązaniem na to jest liofilizowana żywność. To doskonały produkt, który sprawia, że można jeść zdrowo w każdej sytuacji. Wysokiej jakości żywność, bez pustych kalorii, bogata w składniki odżywcze i łatwa w przygotowaniu sprawdzi się idealnie u każdego, kto pragnie jeść zdrowo, bez konieczności poświęcania czasu i energii na przygotowywanie posiłków.

Aby mieć pewność, że liofilizowana żywność będzie naprawdę zdrowa i właściwie zbilansowana, należy zwrócić uwagę na skład produktu. Lepiej unikać produktów, które zawierają dużo cukru, soli lub dodatków chemicznych. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór produktów przygotowanych wyłącznie z naturalnych składników, bez zbędnych chemikaliów i konserwantów.

Liofilizowana żywność – szeroki wybór i łatwość przygotowania

W wyniku procesu liofilizowania całe pożywienie – warzywa, owoce i mięso – są przechowywane w lekkiej, trwałej postaci. Dania liofilizowane oferują wiele korzyści, w tym trwałość, szeroką gamę smaków i zoptymalizowaną powierzchnię opakowania. Posiłki liofilizowane są bardzo trwałe i można je przechowywać przez wiele lat, w przeciwieństwie do produktów świeżych lub mrożonych. Ponadto nie wymagają one specjalnych warunków przechowywania, można je przechowywać w szafie lub w tornistrze bez obawy o uszkodzenie.

Posiłki liofilizowane są również łatwe w przygotowaniu – wystarczy dolać gorącą wodę do torebki. Różnorodność smaków sprawia, że żywność  liofilizowana jest popularna wśród ludzi ceniących jakość, wygodę i smak. Do wyboru są tradycyjne lub wyrafinowane przepisy typu Chef-inspired zawierające szeroką gamę składników, takich jak warzywa, mięso, ryż, różne przyprawy oraz ziarna.

Liofilizowana żywność – długość przydatności do spożycia

Długoterminowa przydatność spożycia jest jedną z najważniejszych zalet liofilizacji. Produkt jest trwały i może być przechowywany przez długi okres. Dla przykładu jajka liofilizowane są trwałe i mogą być przechowywane aż do trzech lat. Oznacza to, że w przeciwieństwie do świeżych jajek, liofilizowane jajka mogą być spożyte po dłuższym czasie bez obawy o zepsucie.

Data przydatności żywności liofilizowanej jest określana przez przedsiębiorstwo produkujące żywność liofilizowaną w zależności od składników liofilizatu. Zwykle data przydatności żywności liofilizowanej jest przedstawiona w postaci uproszczonej informacji, takiej jak:przydatny do spożycia do (data). Żywność liofilizowana jest zwykle produkowana na bazie składników, które mają długi czas konserwacji ze względu na postać liofilizacji. Niektórzy producenci posiadają w ofercie produkty, które posiadają aż 20-letni okres przydatności do spożycia. Przedstawiona data przydatności określa, w jakim terminie trzeba zużyć produkt w celu zapewnienia jego bezpieczeństwa.

Jedzenie liofilizowane można spożyć do 3 lat od daty produkcji, pod warunkiem że przechowywane jest w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu opakowania typu  „ten sam dzień jedzenie powinno być zużyte w ciągu 3 miesięcy. Większość liofilizowanych produktów po otwarciu powinna być spożyta w ciągu 6 miesięcy.

Liofilizowana żywność – czynniki wpływające na trwałość

Na trwałość żywności liofilizowanej wpływa kilka czynników:

  • Czas liofilizacji –  jeśli liofilizacja jest zbyt krótka, produkt może nie być wystarczająco trwały. Z drugiej strony, jeśli liofilizacja trwa zbyt długo, produkt może stracić swoje właściwości odżywcze.
  • Temperatura i ciśnienie –  przy wyższych temperaturach i ciśnieniach proces liofilizacji jest szybszy, ale może to mieć wpływ na trwałość żywności. Zbyt niska temperatura może spowodować, że produkt będzie mniej trwały.
  • Woda –  ilość wody w produktach jest kluczowa dla trwałości. Produkty, które zawierają mniej wody, są bardziej odporne na wpływ zewnętrznych czynników.
  • Składniki odżywcze – składniki takie jak witaminy, minerały i enzymy, są niezbędne do zachowania trwałości żywności. Niektóre składniki są bardziej odporne na działanie czasu i warunków przechowywania niż inne.
  • Warunki składowania – należy unikać wysokiej wilgotności powietrza i promieniowania słonecznego, aby zapobiec rozkładowi żywności.

Liofilizowana żywność –  odpowiedni sposób przechowywania

Liofilizowana żywność jest wyjątkowo trwała, jednak aby zapewnić jak najdłuższą świeżość, należy ją prawidłowo przechowywać. Przede wszystkim ważne jest szczelnie zamknięte opakowanie. Zapobiegnie to wnikaniu wilgoci i zanieczyszczeń z zewnątrz. Produkt należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, aby uniknąć nagłych zmian temperatury, które mogą zepsuć produkt. Żywność liofilizowaną należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, aby uniknąć wnikania światła słonecznego, które może również zepsuć pożywienie. Przechowywanie liofilizowanej żywności w lodówce lub zamrażarce zapewni jej dłuższą świeżość, szczególnie jeśli wcześniej zostało ono wystawione na działanie wysokich temperatur.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie